Bağırsakları düzenleyen en iyi fermente besin

19.05.2025
A+
A-

Fermente yiyecekler, mikrobiyomu faydalı bakteriler ve prebiyotiklerle zenginleştirerek bağırsak sağlığını önemli ölçüde artırır. Kore’nin temel gıdası olan kimchi, kan basıncını düşürür ve sindirime yardımcı olur. Yoğurt benzeri bir içecek olan kefir, bağırsak bakteri dengesini geri kazandırır ve zararlı patojenleri engeller. Probiyotik ve lif açısından zengin olan lahana turşusu, stabil bir mikrobiyom sağlar. Yoğurt, probiyotik içeriğini artırır ve stresi azaltır.

Bağırsakları düzenleyen en iyi fermente besin

Bağırsak mikrobiyomu, kalın bağırsakta yaşayan bakteri, virüs, mantar ve diğer mikroorganizmalardan oluşur. Bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasına, kronik iltihabı azaltmaya, bağırsak hücrelerinin sağlıklı kalmasına ve normal diyetlerde bulunmayan bazı temel mikro besinleri sağlamaya yardımcı olur.

Fermente yiyecekler, mikrobiyomda sağlıklı değişiklikler yaratan bileşenler olan prebiyotikler ve sağlıklı canlı bakteriler olan probiyotikler içerir. Ek olarak, bu yiyecekler laktik asidin yaratıldığı ve basit şekeri yok eden ve Lactobacillus veya Bifidobacterium gibi iyi bakterilerin oluştuğu lakto-fermentasyona uğrar. National Library of Medicine’de yayınlanan bir araştırmaya göre, fermente gıdalar açısından zengin bir diyet bağırsak mikrobiyomunun alfa çeşitliliğinde artışa yol açmıştır.

KİMCHİ

Kimchi, sağlıklı özellikleri nedeniyle artık dünya çapında sevilen popüler bir Kore garnitürüdür. Journal of Nutrition and Health’de yayınlanan bir incelemede belirtildiği gibi, fermente sebzelerden yapılan kimchinin kan lipid seviyelerini düşürdüğü, sağlıklı kiloyu desteklediği ve kan basıncını ve iltihabı azalttığı bilinmektedir. Food & Nutrition Research’te yayınlanan başka bir çalışma, fermente Kore yemeğinin irritabl bağırsak sendromunu nasıl iyileştirdiğinden bahsetmiştir.

KEFİR

Kefir, süt veya su ve kefir taneleriyle yapılan fermente bir içecektir. Yoğurda benzer bir kıvama sahip olan fermente içecek kalsiyum ve probiyotiklerle doludur. İçecek, bağırsağınızdaki dost bakterilerin dengesini yeniden sağlamaya yardımcı olabilir ve irritabl bağırsak sendromu, ülser ve diğerleri gibi sindirim sorunlarını giderebilir. Çalışmalara göre salmonella, helicobacter, pylori ve E. Coli gibi zararlı bakterilerin büyümesini de engeller.

LAHANA TURŞUSU

Lahana turşusu, kelimenin tam anlamıyla ekşi lahana anlamına gelen ve yüzyıllar öncesine dayanan bir Alman yemeğidir. Lahana ve tuzdan yapılan lahana turşusu, probiyotik ve lif açısından zengindir. 2018’de Foods’da yayınlanan bir çalışma, lahana turşusundaki mikrobiyomların hızla büyüdüğünü ve uzun süre stabil kaldığını belirtti. Bu, mağazadan satın alınmış veya ev yapımı lahana turşusu, her iki formda da bağırsak sağlığınız için iyi olacaktır.

YOĞURT

Yoğurt, probiyotikleri nedeniyle popülerdir ve süt ürünü herhangi bir mağazada kolayca bulunabilir. National Library of Medicine’de yayınlanan bir çalışmaya göre, yoğurt tüketimi probiyotik içeriğinin miktarını artırır ve içindeki stres göstergelerini azaltır.

MİSO

Bu fermente Japon sosu o kadar popüler bir fermente üründür ki bilim insanları uzayda da yapmaya çalışmışlardır. Soya fasulyesi ve tuzdan yapılan miso, probiyotik ve prebiyotik içerir ve mide rahatsızlıkları riskini azaltması, sindirimi iyileştirmesi, bağışıklığı artırması ve antioksidan özellikleriyle bilinir; National Library of Medicine’de yayınlanan bir çalışmada da belirtilmiştir.

Bu makale sadece genel bilgi verme amacıyla yazılmıştır ve doktor tavsiyesi olarak ele alınmaması gerekir.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.