200 milyon kişiyi etkiliyor: Uzun Covid’in nedeni bulundu
Dünya Çapında yaklaşık 700 milyon kişiye bulaşan, Covid-19’un uzun vadeli etkileri konusunda yeni bulgular elde edildi. Hastalığı atlatan bazı kişilerde görülen ve “uzun Covid” olarak da adlandırılan “beyin sisi ve yorgunluk” gibi semptomlara beyindeki kan pıhtılarının yol açtığı görüldü.
İngiltere’nin Oxford ve Leicester üniversitelerinden uzmanlar, uzun Covid semptomlarını mercek altına aldı.
YAKLAŞIK 2 BİN KİŞİ İNCELENDİ
Bilim insanları Covid-19 sebebiye hastaneye kaldırılan bin 837 kişiyi inceledi. Bu hastalar üzerinde 12 ay boyunca algısal ve bilişsel testler gerçekleştirildi.
Sonuçları, hakemli “Nature Tıp” dergisinde yayınlanan araştırmada Yüksek fibrinojen ve d-dimer seviyeleri ile “beyin sisi” arasında bağlantı olduğu görüldü.
Bu proteinler kanın pıhtılaşma sürecinde etki gösteriyor. Fibrinojen fazlalığının beyin damarlarında pıhtıya yol açtığı belirtiliyor.
Uzmanlar, D-Dimer fazlalığında ise akciğerlerde oluşan pıhtıların, beyne giden oksijen miktarını azalttığını düşünüyor.
Her iki durumun da beyin sisi ve yorgunluk hissine yol açtığı belirtiliyor.
Araştırmacılar, uzun Covid’deki hastalık mekanizmasını çözmenin, bu konuda teşhis ve tedaviyi mümkün kılabileceğini söylüyor. Ancak “zun Covid’in farklı sebepleri de olabileceği belirtiliyorlar.
Öte yandan, daha önceki çalışmalar, her 8 Covid-19 hastasından birinde uzun Covid semptomlarının ortaya çıktığını ortaya koymuştu.
Hastalıktai 15 ay sonraya kadar görülebilen uzun Covid semptomları arasında, yorgunluk, beyin sisi, nefes darlığı, kalp ve damar hastalıkları gösteriliyor.
200 MİLYON KİŞİ MUZDARİP
Dünya çapında 200 milyon kişinin uzun Covid semptomlarından muzdarip olduğu tahmin ediliyor.