Demir eksikliğinin 3 önemli belirtisi

25.07.2025
A+
A-

Kadınların önemli bir bölümünü etkileyen demir eksikliği genellikle fark edilmez. Uzmanlar, kronik yorgunluk, baş dönmesi gibi doktorlar tarafından sıklıkla gözden kaçan temel belirtiler olduğunu vurguluyor.

Demir eksikliğinin 3 önemli belirtisi

Bu belirtileri doğru bir şekilde teşhis etmek ve gidermek için düzenli demir seviyelerinin yanı sıra demirin depolanma formu olan ferritin seviyelerinin de kontrol edilmesinin önemini vurguluyor.

Demir eksikliği kadınlarda yaygın bir sorundur. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) istatistiklerine göre, 15-49 yaş arası kadınların yaklaşık %30’u ve hamile kadınların %37’si de anemiden muzdariptir. Demir eksikliği, özellikle ilk aşamalarda genellikle fark edilmez.

Beslenme uzmanı olan Dr. Pedi Mirdamadi, doktorların bile gözden kaçırdığı 3 önemli demir eksikliği belirtisini açıkladı.

“Çoğu doktor sadece demir seviyelerini kontrol etse de, bu semptomları ele almak söz konusu olduğunda bu yeterli olmayabilir. Bunun nedeni, ferritin veya demirin depolanma formunu kontrol etmenin de aynı derecede önemli olmasıdır. Çünkü normal demir seviyelerine rağmen düşük ferritin seviyesi bu semptomlara katkıda bulunabilir,” dedi.

DEMİR EKSİKLİĞİ NEDİR?

Demir eksikliği, vücutta yeterli demir olmadığında ortaya çıkar. Demir, kırmızı kan hücrelerinin üretiminde önemli bir rol oynar. Bu kırmızı kan hücreleri, vücutta oksijen taşıyan hemoglobin içerir. Demir eksikliği, vücudun yeterli hemoglobin üretme yeteneğini bozar ve bu da demir eksikliği anemisi adı verilen bir rahatsızlığa neden olur.

1- KRONİK YORGUNLUK

Sürekli bitkin hissetmek, düşük demir seviyelerinin önemli bir işaretidir, ancak genellikle teşhiste gözden kaçar. Dr. Mirdamadi, düşük enerjinin göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtiyor.

Kronik yorgunluk birçok sağlık sorununun belirtisi olduğundan, başka rahatsızlıklarla karıştırılma olasılığı da vardır. Bazıları yorgunluğu strese veya uyku eksikliğine bağlar. Anlaşılması gereken en önemli şey, kronik yorgunluğun asla sağlıklı bir gösterge olmadığıdır.

2- BAŞ DÖNMESİ VEYA SERSEMLİK

Demir eksikliği olan kişilerin sık sık yaşadığı şikayetlerden biri baş dönmesi veya sersemliktir. Hızlıca ayağa kalkarken veya fiziksel aktivite sırasında başınız dönüyorsa, bu demir eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir. Vücuttaki demir seviyeleri düşük olduğunda, hemoglobin üretimi etkilenir ve bu da hücrelere oksijen taşınmasını kısıtlar. Bu belirti genellikle dehidratasyonla karıştırılır.

3- EL VE AYAKLARDA SOĞUKLUK

Kadınlar, sıcak ortamlarda bile sıklıkla el ve ayaklarda soğukluktan şikayet ederler. Bu, düşük demir seviyesinin önemli bir işareti olabilir.

Demir eksikliği, dolaşımı ve vücudun ısıyı düzenleme yeteneğini etkiler. İnsanlar genellikle bu belirtiyi gözden kaçırır veya demir seviyelerini araştırmadan zayıf dolaşıma bağlar.

“Düşük demir seviyeleri kolayca gözden kaçabilir çünkü çoğu doktor demir durumunu kan sayımına ve serum demirine bakarak değerlendirir. Ferritin, demirin depolanma şeklidir ve yorgunluk, baş dönmesi, sersemlik veya kolay morarma gibi belirtiler varsa ölçülmesi çok önemlidir,” diye belirtiyorlar.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.