Düzensiz uyku uyayanlarda yüzde 26 daha fazla görülüyor
Uyku düzeni, kalp sağlığını doğrudan etkileyen önemli bir faktördür. Yeterli ve kaliteli uyku, kalp hastalıkları riskini azaltır. Bu içerikte, uyku düzeninin kalp sağlığı üzerindeki etkilerini keşfedin.
Yeni bir araştırma, sadece kaliteli bir gece uykusu almanın değil, aynı zamanda uyku saatlerinizin düzenlenmesinin de sağlığınız üzerinde önemli etkileri olduğunu ortaya koyuyor. İngiltere’deki yetişkinler üzerinde yapılan bu çalışma, düzensiz uyku alışkanlıklarına sahip bireylerin felç ve kalp krizi geçirme riskinin daha yüksek olduğunu göstermektedir.
Yapılan araştırmalar, düzensiz uyku düzeninin, bireylerin yeterli uyku alıp almamalarından bağımsız olarak, felç, kalp yetmezliği ve kalp krizi gibi ciddi sağlık sorunları riskini %25 oranında artırdığını ortaya koymaktadır. Uyku bozuklukları, atardamarlar içerisinde yağ birikimine yol açabilir ve bu durum, kan basıncı ile diğer kardiyovasküler fonksiyonların düzenli bir şekilde çalışmasını sağlayan sirkadiyen ritmin bozulmasına neden olabilir.
Araştırmacılar, kalp rahatsızlığı geçmişi olmayan ve İngiltere Biyobankası çalışmasına katılan 40 ila 79 yaş aralığındaki toplam 72,269 bireyin verilerini incelemiştir. Katılımcılar, bir hafta boyunca aktivitelerini kaydetmek için bir takip cihazı kullanmışlardır. Uzmanlar, her birey için bir Uyku Düzenliliği İndeksi (SRI) puanı hesaplamışlardır. YÜZDE 26 DAHA FAZLA RİSK
Katılımcılar sekiz yıl boyunca takip edilmiş ve bu süre zarfında kalp krizi, felç ve kalp yetmezliği gibi sağlık problemleri yaşayanların sayısı analiz edilmiştir. Kahve tüketimi ve egzersiz gibi sonuçları etkileyebilecek faktörler göz önünde bulundurulduğunda, düzensiz uyuyan bireylerin felç, kalp yetmezliği veya kalp krizi geçirme olasılığının, düzenli uyuyanlara göre %26 daha fazla olduğu belirlenmiştir.
Epidemiology and Community Health Dergisi’nde yayımlanan bu bulgular, orta düzeyde düzensiz uyku alışkanlıklarına sahip bireylerin, düzensiz uyuma olasılığının %8 daha fazla olduğunu göstermektedir. Araştırmacılar, SRI puanının sürekli bir ölçüm olduğunu ve bireylerin uyku düzenleri ne kadar düzensizse, kalp krizi ve felç geçirme risklerinin de o kadar arttığını ortaya koymuşlardır. YETERLİ UYKU HER ZAMAN RİSKİ AZALTMIYOR
Genel olarak, 18-64 yaş aralığındaki bireyler için önerilen uyku süresi gecelik 7-9 saat, 65 yaş ve üzeri bireyler için ise 7-8 saattir. Çalışmada, düzenli uyuyan bireylerin daha büyük bir oranının (%61) düzensiz uyuyanlara (%48) kıyasla önerilen uyku miktarını karşıladığı tespit edilmiştir. Ancak, düzensiz uyku alışkanlıklarına sahip bireylerde yeterli uyku almaları durumunda bile, felç ve kalp krizi geçirme riskinin aynı oranda yüksek olduğu görülmüştür.
Ottawa Üniversitesi’nden araştırmacılar, “Sonuçlarımız, uyku düzenliliğinin, önemli olumsuz kardiyovasküler olay riskini düzenlemede yeterli uyku süresinden daha kritik bir faktör olabileceğini göstermektedir.” ifadelerini kullandılar.
British Heart Foundation’ın kıdemli kalp hemşiresi Emily McGrath ise, “Uykunun kalp sağlığı üzerindeki etkileri tam olarak anlaşılamasa da, araştırmalar bozulmuş uyku ile CRP adı verilen bir proteinin yüksek seviyeleri arasında bir ilişki olduğunu göstermektedir.” şeklinde yorumda bulundu.