Güneş alerjisi hakkında bilmeniz gerekenler

30.07.2023
A+
A-

Güneşe çıktığınızda cildiniz kızarıyor ve kaşınıyorsa güneş alerjiniz olabilir.

Güneş alerjisi hakkında bilmeniz gerekenler

Güneş dünyaya neredeyse 93 milyon mil uzakta olmasına rağmen üzerimizdeki etkileri oldukça büyüktür. Güneşe sürekli maruz kalmak ve güneşten korunmamak özellikle cilt üzerinde birçok olumsuz etkiye neden olur. Tabii sadece cilt değil, saçlarınız, vücudunuz hatta genel sağlığınız üzerinde bile etkiler gösterir.

Uzmanların sürekli olarak güneş koruyucu kremin önemine olan vurgusunu zaten biliyoruz. Mevsim ne olursa olsun güneş kremi kullanmak güneşin zararlı ışınlarından korunmak için hayati önem taşıyor. Güneş ışınlarından korunmamak uzun vadede cilt lekelerine ve erken yaşlanma etkilerine neden olur. Tabii tüm bunların yanında bir de güneş alerjisi var. Güneş yanığı ile karıştırılabilen bu durum da sağlık açısından dikkat edilmesi ve önemsenmesi gereken en önemli konulardan.

Güneş alerjisi nedir?

Güneş alerjisi için tıbbi terim olan polimorfik ışık patlaması, cildin güneşe maruz kalmaya karşı olumsuz reaksiyonlar yaşadığı bir durumdur. Başlangıçta tipik olarak kaşıntılı, kırmızı bir döküntü olarak ortaya çıkar. Fakat bir süre açık havada zaman geçirdikten sonra ağrıya, ciltte kabarmalara, pullanmaya, kabarcıklara, kurdeşenlere ve diğer semptomlara da neden olabilir.

Özellikle yaz mevsiminin ilk aylarında çok yaygın şekilde görülür ve güneş ile temas arttıkça cilt alışarak semptomlarla çok fazla karşılaşılmayabilir. Çok nadir görüldüğü sanılsa da aslında yapılan araştırmalarda dünya üzerindeki insanların en az yüzde 20’sinin güneş alerjisi olduğunu düşünülür.

Güneş alerjisi ve güneş yanığı arasındaki fark nedir?

Güneşe maruz kalma hem güneş alerjilerine hem de güneş yanığına neden olurken aslında bazı önemli farklılıklar vardır.

Ana ayırt edici faktör, güneş alerjisinin immünolojik bir reaksiyon olmasıdır, burada vücut güneşte kaldığında bu durumu potansiyel bir tehdit olarak algılar ve onunla savaşmak için savunma moduna geçerek kızarmaya başlar.

Güneş alerjisinde ise yaşanılan durumlar, cildinizin UV hasarına sahip olduğu anlamı taşımayabilir. Ancak güneşe düzenli olarak korumasız maruz kalmak uzun vadeli sağlık sorunlarına yol açabilir.

Eğer siz de güneş alerjiniz olduğunu düşünüyorsanız buna tek başınıza emin olamayabilirsiniz. Mutlaka bir dermatoloğa danışarak yaşadığınız durumların alerjik mi yoksa fazla güneşte kalma durumu mu olduğunu ayırt etmelisiniz.

Güneş alerjisinden nasıl kaçınılır?

Genellikle güneş alerjisinden kaynaklanan kızarıklıklar 10 gün içinde kendiliğinden geçer. Kızarıklığın neden olduğu kaşıntıyı hafifletmek için doktorunuza danışarak bir krem kullanabilirsiniz.

Aslında, güneş alerjisi tedavileri basit olsa da, etkileri görmeden önce güneşten korunmak 10 gün boyunca alerji ile mücadele etmenizi engellemeye yardımcı olacaktır.

Dışarıda geçirdiğiniz süreyi güneş ışınlarının en güçlü olduğu 10:00 ile 14:00 saatleri arasında sınırlandırın. Bu süreler içinde gölge bir yerlerde olmanızda fayda var. Tabii gölgede de aslında güneşe maruz kaldığınızı unutmayın ve güneş koruyucu kreminizi her durumda kullanmayı ihmal etmeyin.

Fazla güneşte, cildinizi mümkün olduğunca örtün. Mutlaka bir şapka ile yüzünüzü koruyun.

SPF’si en az 30 olan geniş spektrumlu bir güneş kremi kullanın ve terlerseniz veya yüzüyorsanız sık sık tekrar uyguladığınızdan emin olun. Güneş kreminin kullanımı ve seçimi de oldukça önemli.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.