Kimse önemsemiyor ama ilk belirtisi buymuş
Kalp krizi belirtileri ve risk faktörleri hakkında bilgilendirici bir rehber. Kalp sağlığınızı korumak ve olası tehlikeleri önlemek için bilmeniz gerekenleri keşfedin. Erken tanı ve tedavi ile sağlıklı bir yaşam sürün.
Dünya genelinde her yıl yaklaşık 18 milyon insan, kalp krizi gibi kalp damar hastalıkları nedeniyle hayatını kaybediyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, kalp damar hastalıkları, tüm dünyada engellilik ve ölümlerin en yaygın nedeni olarak öne çıkıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan 2023 yılına ait ölüm ve ölüm nedenleri istatistiklerine göre, ölümlerin %33,4’ünden kalp ve damar hastalıkları sorumlu tutuluyor.
Kalp krizi riskini artıran birçok faktör bulunmaktadır. Genetik yatkınlık, sağlıksız beslenme alışkanlıkları, hareketsiz yaşam tarzı, sigara kullanımı, yüksek kolesterol seviyeleri, diyabet, obezite ve hipertansiyon, bu riskleri artıran başlıca nedenlerdir. Yapılan araştırmalar, kalp krizi belirtilerinin bazen aylar öncesinden ortaya çıkabileceğini göstermektedir. Sutter Health ağında görevli kardiyolog Dr. Sutter Zi-Jian Xu, kalp krizinin aylar veya günler öncesinden belirti vermeye başlayabileceğini ifade etmektedir.
Dr. Xu, hastaların çoğunun göğüs bölgesinde yayılan ağrı, ağırlık hissi, kalp çarpıntısı, soğuk terleme ve nefes darlığı gibi tipik semptomlar yaşadığını belirtmektedir. Ancak, bazı kişiler (özellikle kadınlar) yorgunluk, genel huzursuzluk, belirsiz rahatsızlık, sırt veya karın ağrısı ve azalan dayanıklılık gibi atipik belirtiler de yaşayabilirler.
Uzmanlar, “Kadınlarda ve erkeklerde kalp krizi belirtileri, gerçek kriz meydana gelmeden önce bile hissedilebilir” uyarısında bulunmaktadır. Araştırmalar, belirli semptomların diğerlerinden daha yaygın olduğunu göstermektedir. Cureus dergisinde yayımlanan bir çalışma, kalp krizi belirtileri arasında en sık görüleninin göğüs ağrısı olduğunu ve hastaların %68’inin bu ağrıyı kalp krizinden önce yaşadığını ortaya koymaktadır.
Neredeyse yarısı (%32) potansiyel olarak ölümcül bir olaydan bir aydan fazla bir süre önce belirtiler yaşamıştır. Bu belirtiler arasında %44’te göğüste ağırlık hissi, %42’de çarpıntı, %34’te nefes darlığı ve %27’de göğüste yanma yer almaktadır. Ayrıca, hastaların %23’ünde alışılmadık yorgunluk ve %22’sinde uyku bozukluğu da gözlemlenmiştir.
KALP KRİZİ BELİRTİLERİNE DİKKAT!
Eğer göğüste sıkışma ve ağrı, bulantı, hazımsızlık, mide yanması, kola yayılan ağrı, baş dönmesi, çabuk yorulma, horlama, terleme, ayak ve bileklerde şişlik veya düzensiz kalp atışları yaşıyorsanız, zaman kaybetmeden bir uzmana danışmalısınız.
SİNDİRİM SORUNLARINI HAFİFE ALMAYIN
Bazı kişiler, kalp krizi öncesinde sindirim sorunları yaşayabilirler. Hazımsızlık ve göğüste yanma gibi belirtiler, kalp krizi ile benzerlik gösterebileceği için dikkatli olunmalıdır. Özellikle kadınlarda, basit bir mide rahatsızlığı veya hazımsızlık, kalp krizinin habercisi olabilmektedir. Araştırmalar, kadınların çoğunun kalp krizinden aylar önce çeşitli belirtiler yaşadığını göstermektedir. Olağandışı yorgunluk, uyku bozuklukları, nefes darlığı ve hazımsızlık gibi semptomlar sıkça görülebilir. Uzmanlar, hazımsızlığın da kalp krizi için daha az bilinen bir belirti olduğunu belirtmektedir. Hazımsızlık, göğüs kemikleri arkasında yanma ve üst karın bölgesinde rahatsızlıkla birlikte görülebilir.
SESSİZ KALP VE 7 SİNSİ BELİRTİSİ
Kalp krizi geçiren bir kişi, mutlaka göğüs ağrısı ve endişe hissetmeyebilir. Bu tür asemptomatik kalp krizine daha çok yaşlı bireylerde, kadınlarda ve diyabet hastalarında rastlanmaktadır. Semptom göstermeyen bu kalp krizi türüne sessiz kalp krizi denir. Bu tür kalp krizinin 7 sessiz belirtisi ise şunlardır:
- Nedeni bilinmeyen yorgunluk
- Nefes darlığı
- Boyun bölgesinden üst tarafa yayılan ağrı
- Mide ekşimesi
- Mide yanması
- Ani soğuk basması ve terleme
- Sıkıntılı ruh hali
Bu hastalar genellikle, kalp krizi geçirdiklerini herhangi bir doktor kontrolünde tesadüfen öğrenirler.
Bu makale yalnızca genel bilgi verme amacıyla hazırlanmıştır ve doktor tavsiyesi olarak değerlendirilmemelidir.