Sert fırçalar nedeniyle dişler daha sarı görünebilir

17.12.2023
A+
A-

AYNA KARŞISINA GEÇİN Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler, diş etlerine ve diş yüzeylerine zarar vermeyen etkili fırçalama yönteminin, ayna karşısında tüm dişleri görerek çeneyi hafif aralamak ve bir çeneden başlayıp önce ön yüzeylerin bir taraftaki en son …

Sert fırçalar nedeniyle dişler daha sarı görünebilir

AYNA KARŞISINA GEÇİN

Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler, diş etlerine ve diş yüzeylerine zarar vermeyen etkili fırçalama yönteminin, ayna karşısında tüm dişleri görerek çeneyi hafif aralamak ve bir çeneden başlayıp önce ön yüzeylerin bir taraftaki en son dişten diğer taraftaki en son dişe, sonrasında iç yüzeyini bir taraftaki en son dişten diğer taraftaki en son dişe fırçalamak olduğunu söyledi.

2 DAKİKA SÜRMELİ

“Üst çeneden başladıysanız, üst çeneyi bitirdikten sonra aynı işlemi alt çeneye uygulamanız gerekir. Fırçalama ortalama 2 dakika sürmelİ” diyen Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler, “Fırçalama yöntemi olarak fırça başını dişetini dayayıp aynen bir süpürme hareketinde olduğu gibi diş etinden diş yüzeyine bastırma ve süpürme yapılması gerekir. Aynı bölgeye bunu 5-6 kere yaptıktan sonra bir fırça boyunca yan yüzeye geçilir ve orada da bu hareket tekrar edilir. Bu şekilde tüm diş yüzeyleri diş eti ve diş dokularına travma vermeden etkili bir şekilde temizlenmiş olur” dedi.

ÇEKİLMEYE NEDEN OLUYOR

Sert diş fırçası ile dişlerin sertçe fırçalanması sonucu dişlerin ilk başta beyaz oluyormuş gibi görüneceğini fakat sert diş fırçası baskıyla ve diş yüzeylerine paralel olacak şekilde kullanıldığında diş eti çekilmesi ve diş yüzeylerinde madde kaybı yapacağını anlatan Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler, “Bu da dişin daha sarı renkli olan iç yapılarının ortaya çıkmasına neden olur. Dolayısıyla zamanla dişler daha sarı renkli görünür” diye konuştu.

DİŞ ETİNİN KANAMASI NORMAL Mİ?

Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler, diş eti iltihabı denilen gingivitis ve periodontitis (diş eti çekilmesi) durumlarında fırçalama sırasında kanama olmasının normal olduğunu ifade ederek, sözlerine şöyle devam etti: “Fakat tedavi sonrasında etkili bir fırçalama ile birlikte 3. günden itibaren kanama azalarak biter ve diş etleri sıkılaşarak toparlar. Dolayısıyla bundan sonra kanama olmaz. Kanama yeniden olmaya başlarsa, kanayan yerde bakım aksatılmaya başlanmış anlamına gelir ve daha etkili fırçalama, diş ipi ya da ağız duşu kullanımına geçilmesi gerekir.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.